Scroll to top
en nl

Zwarte ruiter van Marino Marini

Nieuw in de collectie van Olla Art is het prachtige ‘Le cavalier noir’ – een zwarte ruiter op een eveneens zwart paard.­ Het betreft een lithografisch werk in zwart, bruin, beige, grijs en blauw.

Het werk staat beschreven als nummer 165 in de door de gebroeders Guastalla samengestelde catalogus van Marino Marini’s grafische werk, waar het paginagroot wordt afgebeeld (Guastalla & Guastalla, 1991, p. 89). De litho dateert van 1962 en de volledig titel luidt: ‘Le cavalier noir (L’impazzata)’.

‘L’impazzata’ is wat lastig te vertalen. In het Italiaans wordt het eigenlijk niet zelfstandig gebruikt, maar alleen in de uitdrukking ‘all’impazzata’, wat zoiets betekent als ‘in dolle vaart’. L’impazatta zou dan onstuimigheid of ongecontroleerdheid kunnen betekenen, waarbij niet helemaal duidelijk is of dit op de ruiter, op het paard of op beide betrekking heeft.

De litho komt uit een oplage van 50. De conditie van het werk is voortreffelijk, al is er een lichte vergeling zichtbaar ten gevolge van een eerdere inlijsting. De prijs van het werk is 1265 euro.

Literatuur
Giorgio & Guido Guastalla (1991). Marino Marini: Werkverzeichnis der Graphik. Langenhagen: Edition Depelmann.

Marino Marini, Le cavalier noir (L’impazzata), 1962
Litho, 55,5 x 43,3 cm (blad)