Scroll to top
en nl

Willy Boers


1905-1978

Bio

Willy (Herman Friederich) Boers wordt geboren in Amsterdam in 1905. In plaats van toe te treden tot de verzekeringsmaatschappij van zijn vader, volgt hij een opleiding tot restaurator en wordt vervolgens kunstschilder.
Boers begint in de jaren dertig in een realistische stijl, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderen zijn inzichten over kunst radicaal. Niet de werkelijkheid, maar de fantasie moet het uitgangspunt zijn voor een kunstwerk.
Direct na de oorlog verblijft Boers veelvuldig in Parijs. Hij ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste en meest overtuigde voorvechters van de Nederlandse abstracte schilderkunst. In 1946 richt hij samen met Ger Gerrits Vrij Beelden op, een groep die verder bestaat uit kunstenaars als Willem Hussem, Piet Ouborg en Jan Roëde. De groep valt door onenigheid uiteen. Een poging om te fuseren met de Cobragroep mislukt.
In 1950 richt Boers samen met de uit Cobra afkomstige Anton Rooskens en Eugène Brands Creatie op. Een aantal abstract werkende kunstenaars sluit zich hierbij aan. In 1954 valt ook Creatie uiteen. Aan de Liga Nieuw Beelden, die in 1955 wordt opgericht, doet Boers niet meer mee.
Hoogtepunten in Boers’ kunstenaarschap liggen rond 1950 en 1962. Begin jaren zestig ontstaan schilderijen opgebouwd uit grote vlakken, waar een strenge soberheid van uitstraalt. Het kleurgebruik beperkt zich tot zwart, grijs, wit of zandkleur, met soms een accent in rood of blauw. Naast schilderijen op doek, maakt Boers collages op papier, waarvan de belangrijkste omstreeks 1970 ontstaan.

Portret Boers bij biografie
Werk

Zonder titel

Jaartal onbekend (ca. 1970)
Gemengde techniek op papier (met collage)
50 x 65 cm (blad), 48,7 x 63,9 cm (zichtbaar beeld)