Scroll to top
en nl

Vrouwelijke kunstenaars in Kunstmuseum Stuttgart

In Kunstmuseum Stuttgart loopt tot en met 17 oktober 2021 de tentoonstelling Konkrete Künstlerinnen: Zwischen System & Intuition. Er is werk te zien van Marcelle Cahn, Geneviève Claisse, Sonia Delaunay, Clara Friedrich-Jezler, Lily Greenham, Katarzyna Kobro, Verena Loewensberg, Vera Molnar, Aurelie Nemours, Charlotte Posenenske, Sophie Taeuber-Arp en Mary Vieira. Twaalf vrouwelijke kunstenaars die in de naoorlogse periode op diverse manieren met elkaar in contact stonden.

Sonia Delaunay-Terk, Rythme couleur, 1959-1960
Sonia Delaunay-Terk, Rythme couleur, 1959-1960
foto Philipp Ottendörfer

Geometrisch-abstract
Veel van de 120 getoonde werken kunnen worden gekwalificeerd als geometrisch-abstract. Van Sonia Delaunay-Terk en Sophie Taeuber-Arp is prachtig werk te zien, maar de tentoonstelling laat ook bijzonder werk zien van minder bekende namen, zoals Verena Loewensberg, Vera Molnar en Katarzyna Kobro (sculpturen).

De tentoonstelling is op-en-top verzorgd, met verduidelijkende teksten en diagrammen, en laat de werken optimaal tot hun recht komen

Baumeister
Een tweede reden om naar Stuttgart af te reizen vormt de nog tot 26 september 2021 lopende tentoonstelling rond Willi Baumeister (1889–1955), onder de titel Willi Baumeister, Adolf Hölzel und Fritz Seitz: Kamm, Pastell und Buttermilch.

Willi Baumeister, In farbigen Wolken, 1950
Willi Baumeister, In farbigen Wolken, 1950
foto VG Bild-Kunst

Ook deze tentoonstelling valt op door zijn perfecte verzorging en toont een grote collectie werken van Baumeister, voornamelijk op papier. Tevens is er werk te zien van Baumeisters leraar, Adolf Hölzel (1853–1934), en van Fritz Seitz (1926–2017), die bij Baumeister in de leer was. Baumeister, Hölzel en Seitz studeerden alle drie aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart.

Karnemelk
Willi Baumeister wordt gezien als een van de belangrijkste Duitse vertegenwoordigers van de abstracte kunst. Hij experimenteerde naar hartenlust met materialen en technieken. Met behulp van een metaalkam maakte hij zijn zogeheten Kammzug-Bilder. Hij gebruikte karnemelk om een mat oppervlak te verkrijgen en verwerkte veelvuldig zand en plamuur in zijn schilderijen.

Meer informatie
Kunstmuseum Stuttgart is sinds 2005 gevestigd in een fraai, modern complex aan de Kleiner Schlossplatz, in het hart van Stuttgart. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag. Zie voor meer informatie de website van het museum.

Het Kunstmuseum herbergt het omvangrijke Archiv Willi Baumeister, dat werd geïnitieerd door de weduwe en dochter van de kunstenaar. Meer informatie over dit archief vindt u hier.

In samenwerking met kunsthistorici werd een digitale werkcatalogus ontwikkeld van de schilderijen, tekeningen, gouaches, collages en grafiek van Baumeister.

Kunstmuseum Stuttgart
Kunstmuseum Stuttgart