Scroll to top
en nl

Twee tekeningen van Lucebert

Nieuw binnen bij Olla Art: twee prachtige inkttekeningen van Lucebert uit zijn beste periode (rond 1960). Beide tekeningen hebben het formaat van de schrijfblokken (27 x 21 cm) die de dichter-schilder gebruikte voor zijn indrukwekkende tekenproductie. Alsof steeds de mogelijkheid voorhanden moest zijn om van tekenen op schrijven over te gaan en omgekeerd,’ schrijft Ad Petersen in ‘Lucebert in het Stedelijk’ (SMA, 1987).

.

Lucebert, zonder titel, 1957 en 1962
Lucebert, zonder titel, gedateerd resp. 1957 en 1962
Inkt op papier, resp. 26,8 x 21 en 27 x 21 cm

 

Giraffe
De tekening uit 1957 behoort tot de top van het werk dat Lucebert heeft gemaakt. De tekening toont een knotsgek giraffeachtig wezen op heel hoge poten, dat gedresseerd lijkt te worden door een mensfiguur met uitschuifarm. De precieze betekenis van de scene is voor ons onduidelijk – mogelijk verwijst hij naar een sprookje of fabel.

Langgerekte dame
De andere tekening, uit 1962, toont een soberder beeld: een tweehoofdig mannetje, dat wordt geconfronteerd met een langgerekte dame (een soort vrouwelijke pierlala) die in of over een boom hangt. Ook hier is de betekenis of het verhaal achter de scene ons niet bekend.
Op de tekening staat de plaatsnaam vermeld waar de tekening is gemaakt: in Vellereux, in de Belgische provincie Luxemburg, waar Lucebert vaak verbleef.

Conditie
Beide tekeningen zijn in uitstekende conditie. De tekening uit 1962 heeft lichte sporen van verkleuring door een eerdere inlijsting. Beide tekeningen zijn professioneel ingelijst in een esdoorn lijst, en voorzien van museumglas.

Meer werk van Lucebert
Olla Art heeft nóg een drietal tekeningen van Lucebert in de collectie, en daarnaast ander werk, waaronder grafisch werk. Kijk hiervoor op de website. Neem voor informatie over bezichtigingsmogelijkheden en prijzen contact met ons op.