Scroll to top
en nl

Twee proeven van Jorn

Olla Art verwierf onlangs twee bijzondere etsen van Asger Jorn, beide kunstenaarsproeven, uit 1958. Beide etsen werden gedrukt in een oplage van vijftig exemplaren. 

Bijzonder aan deze proeven is dat ze beide afwijken van de in oplage gedrukte versie. Voor Jorn minder bijzonder, aangezien hij heel zijn kunstenaarsloopbaan naar hartenlust experimenteerde, wat zich in zijn etswerk uitte in meerdere staten en proeven.

Zwart en oker
Hiernaast een afbeelding van een van beide etsen. Het betreft een ets met aquatint, nabewerkt met drogenaald. In de catalogus van het grafische werk van Jorn (Weihrauch, 1976; Presler, 2009) staat hij beschreven en afgebeeld als nummer 206. Er is echter een verschil. De proef is niet met zwart en oker ingekleurd, zoals bij de uiteindelijke oplage, maar alleen met zwarte inkt. Het is daarmee een uniek exemplaar.

De ets werd uitgegeven door Edition van de Loo in München, en gedrukt door Asger Jorn, in samenwerking met Heimrad Prem & H.P. Zimmer, op de pers van de Akademie der Bildende Kunste van München.

Tussenstaat
Van de andere ets staan onder nummer 210 en 210a twee staten beschreven en afgebeeld in de catalogus van het grafische werk van Jorn (Weihrauch, 1976). De latere, bijgewerkte editie van de werkcatalogus (Presler, 2009) beeldt alleen nummer 210 af – de uiteindelijke, in oplage gedrukte versie. Variant 210a wordt betiteld als ‘Zustandsdruck’ en is overduidelijk een voorstadium van de uiteindelijke versie.

Asger Jorn, zonder titel, 1958 (Van de Loo 210)

Asger Jorn, zonder titel, 1958
Ets met drogenaald, 26,3 x 21 cm (beeld)
Literatuur: Van de Loo 210

Asger Jorn, zonder titel, 1958 (Van de Loo 206)

Asger Jorn, zonder titel, 1958
Ets met aquatint, 26,3 x 21 cm (beeld)
Literatuur: Van de Loo 206

De door Olla Art aangeboden proef vormt een ‘tussenstaat’, maar komt dicht in de buurt van de in oplage gedrukte versie. Hij is iets ‘transparanter’ dan de definitieve versie en doet daar zeker niet voor onder.

Ook deze unieke ‘épreuve d’artiste’ werd uitgegeven door Edition van de Loo in München, en door Asger Jorn, samen met Heimrad Prem & H.P. Zimmer, gedrukt op de pers van de Münchense Akademie der Bildende Kunste.

Informatie
Beide etsen zijn professioneel ingelijst in een strakke notenhouten lijst.
Lees ook de nieuwsbrief van Olla Art over Jorn en zijn grafische werk. Abonneer u hier op onze nieuwsbrieven.
Een korte biografie en meer werk van Asger Jorn vindt u hier.
Meer informatie over deze nieuwe aanwinsten? Mail ons: info@olla-art.com.

Literatuur
Weihrauch, Jürgen (red.) (1976). Asger Jorn. Werkverzeichnis Druckgrafik. München: Galerie van de Loo.
Presler, Gerd (red.) (2009). Asger Jorn. Werkverzeichnis der Druckgrafik. Catalogue Raisonné of Prints. München/Silkeborg: Galerie van de Loo/Silkeborg Kunstmuseum.