Scroll to top
en nl

Tilson ‘Against apartheid’

De meest recente aanwinst van Olla Art, is deze zeer krachtige en kleurrijke litho van Joe Tilson. Hij maakte de litho, op royaal formaat, in 1983, als onderdeel van de campagne ‘Artists of the World against Apartheid’.

Tegen apartheid
‘Artists of the World against Apartheid’ werd in 1980 opgericht door de kunstenaars Antonio Saura en Ernest Pignon-Ernest. Doel was om een vuist te maken tegen de het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Veel gerenommeerde internationale kunstenaars deden mee, zoals Donald Judd, Sol LeWitt, Roy Lichtenstein, Robert Motherwell, Claes Oldenberg, Tom Phillips, Robert Rauschenberg, Larry Rivers, James Rosenquist en Pierre Soulages. Ze leverden hiervoor werken aan die door de hele wereld in musea en op andere plekken werden tentoongesteld.

De eerste tentoonstelling vond plaats in Parijs, tijdens de International Day for the Elimination of Racial Discrimination van 21 maart 1983.

Joe Tilson, Against apartheid, 1983
Joe Tilson, Against apartheid, 1983
Litho, 85 x 60 cm

Stedelijk Museum
De aangeboden litho is een exemplaar ‘hors commerce’, buiten de reguliere oplage van honderd exemplaren. Er bevindt zich ook een exemplaar in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Dat exemplaar is eigenhandig door Tilson voorzien van de titel ‘Against Apartheid’ (in het gele vlak rechtsonder).

Meer van Tilson
Meer werk van Joe Tilson en een korte biografie vindt u hier. Lees ook de nieuwsbrief die Olla Art onlangs over Tilson uitbracht.