Scroll to top
en nl

Roger Raveel


1921-2013

Bio

De Belgische kunstenaar Roger Raveel wordt geboren in 1921 in Machelen-aan-de-Leie. Hij volgt kunstopleidingen in Deinze en Gent.
Na in zijn beginjaren figuratief te hebben gewerkt, werkt Raveel in de periode 1955-1961 vooral abstract. Van 1960 tot 1962 maakt hij studiereizen naar Italië en laat hij zijn abstracte werkwijze achter zich. Hij ontpopt hij zich tot gangmaker van de nieuwe figuratie, samen met Raoul De Keyser, Etienne Elias, Yvan Theys, Reinier Lucassen en Alphons Freymuth. De groep hanteert een gemeenschappelijke beeldentaal, die zich kenmerkt door het gebruik van sprekende kleuren en sterke contourlijnen, zoals in het stripverhaal. Daarbij speelt met name Raveel met perspectief en toepassing van elementen als strak omlijnde witte vlakken en soms zelfs spiegels middenin de afbeelding. Door de stripstijl en het verwerken van elementen uit de populaire beeldcultuur, wordt wel een relatie gelegd met de popart.
Zijn onderwerpen haalt Raveel uit de eigen, nabije omgeving: de straat, de tuin, de buurman. De kijker blijft zich bij zijn schilderijen echter altijd bewust van het feit dat hij voor een plat vlak staat. Het schilderkunstig probleem staat voorop. De illusie van de werkelijkheid komt soms in zijn geheel niet tot stand of wordt door de schilder doorbroken.
Raveel overlijdt begin 2013 in Deinze. Hij werkte niet alleen als tekenaar en schilder, maar ook als graficus. Daarnaast maakte hij muurschilderingen en installaties.

Roger Raveel
Roger Raveel (foto Hilde Van Canneyt)
Werk

Revolver 16

1988
Tijdschrift in boekvorm met gedichten van Roland Jooris en 2 handgekleurde en 19 zwart-wit offsetlitho’s van Roger Raveel
31,3 x 24 cm (alle litho’s)