Scroll to top
en nl

Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie

Het Roger Raveel Museum is een museum in het Oost-Vlaamse Machelen-aan-de-Leie (gemeente Zulte). 

Het museum is geheel gewijd aan leven en werk van Roger Raveel. Voor Raveelliefhebbers een must om te bezoeken. En als je nog geen liefhebber was, dan word je het daar wel. Daar, in Machelen-aan-de-Leie, op de plek waar Raveel zijn hele leven heeft gewoond.

Raveel en Wyckaert
Het museum organiseert met enige regelmaat tentoonstellingen, gecentreerd rond Raveel. Op dit moment loopt de tentoonstelling Informele streken – Maurice Wyckaert & Roger Raveel (nog tot en met 3 maart 2024). Deze tentoonstelling brengt van Roger Raveel en Maurice Wyckaert, generatiegenoten en vrienden, werken bij elkaar uit de periode 1955 tot 1963. Beide schilders experimenteren in deze periode met kleur, toets en formaat. Beide schilders breken een lans voor nieuw, fris en vrij schilderen.

Van Raveel toont het museum een ruime selectie werken uit de eigen collectie, die getuigen van liefde voor het schilderen, de natuur, de eenvoud van het leven. Composities vol vloeiende lijnen, vegen en intense kleurvlakken. Het fameuze vierkant van Raveel doet in deze periode zijn intrede.

Maurice Wyckaert, Vues en profondeur, 1957
Olie op doek, 124 x 99 cm
Collectie S.M.A.K. (bruikleen Vlaamse Gemeenschap)

De tentoonstelling ‘Zulma – Muze en manager’ vormt een eerbetoon aan Zulma De Nijs, de vrouw die voor Roger Raveel niet alleen zijn muze, maar tevens zijn manager is geweest. Zulma was alles voor Raveel. Al in het vroege werk van Raveel is zij duidelijk herkenbaar. Zij stond model voor intussen klassiek geworden schilderijen als ‘Vrouw met rode arm’ (1949), ‘Vrouw met revolver’ (1950) of ‘Vrouw met opsmukspiegeltje’ (1953).
Ook later heeft Raveel haar veelvuldig op tekeningen, etsen en schilderijen afgebeeld. Zulma aan tafel, aan het kaarten, een kruiswoordraadsel aan het oplossen, aan het raam, kijkend naar het atelier, enzovoort.
Zulma’s leven was vervuld van Raveels kunstenaarschap. Ze nam het altijd voor hem op, vocht in de beginjaren tegen de miskenning van zijn werk en aarzelde niet critici de mantel uit te vegen.

De essentie
Terwijl de tentoonstelling ‘Zulma – Muze en manager’ doorloopt tot en met 5 mei, wordt tussentijds, op 23 maart 2024, de tentoonstelling ‘Roger Raveel – De essentie’ geopend. Deze tentoonstelling bevat een brede selectie werken uit de collectie van het Roger Raveel Museum. Behalve schilderijen en tekeningen worden tal van elementen getoond die terugkomen in het oeuvre van de schilder, zoals betonnen muren en paaltjes, witte vierkanten, de kat, de fietskar, Zulma en vader Gustaaf.
De tentoonstelling ‘Roger Raveel – De essentie’ loopt door tot en met 6 oktober 2024.

Informatie
Adres en contactgegevens van het Roger Raveel Museum: Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-aan-de-Leie (gemeente Zulte), België, 0032 09 381 60 00, rogerraveelmuseum@vlaanderen.be.
Openingstijden: woensdag t/m zondag 11.00-17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Roger Raveel, zonder titel, 1956
Olie op hardboard, 121,5 x 89 cm
Collectie Roger Raveel Museum

Ook in de schilderijen en tekeningen van Maurice Wyckaert spelen felle, vaak ongemengde kleuren een hoofdrol. De organische vormen in zijn werk ontstaan niet vanuit een hang naar abstractie, maar veeleer vanuit een poging om los te komen van schilderkundige doctrines. Wyckaert tracht, net als Raveel, tot de essentie terug te keren. Gedreven door intuïtie evolueert Wyckaerts werk in deze periode van een dikke verfmassa naar ‘landschappen’ die voluit kunnen ademen.

Muze en manager
Breng je uiterlijk 3 maart 2024 (want dat is de laatste dag dat de tentoonstelling ‘Informele streken’ loopt) een bezoek aan het Roger Raveel Museum, dan sla je een dubbelslag. Sinds 11 februari jl. is namelijk ook de tentoonstelling Zulma – Muze en manager in het museum te zien (tot en met 5 mei 2024).

Roger Raveel, Vrouw, 1949
Olieverf op papier op hardboard, 64 x 55,5 cm
Collectie Roger Raveel Museum

Roger Raveel, Een schip vaart voorbij, 1971
Olieverf op doek, 114 x 145 cm
Collectie Roger Raveel Museum