Twee etsen van Jürgen Partenheimer, afkomstig uit het portfolio De consolatione philosophiae (1986), vormen de nieuwste aanwinsten van Olla Art. Het betreft etsen met aquatint op Hahnemühle Bütten. Er is gebruikgemaakt van de chine collé-techniek. Dit is een etstechniek waarbij je niet op een vel ‘gewoon’ etspapier drukt, maar op een velletje flinterdun (bijvoorbeeld Japans of Chinees) papier, dat je tijdens het drukproces op een al dan niet voorbedrukt steunvel kleeft. Het vormt een manier om fijner te drukken, lagen semi-transparant papier over elkaar te drukken, verschillende druktechnieken en kleuren te combineren.
Voorzienigheid en fortuin
De titel van het portfolio, De consolatione philosophiae (‘Over de vertroosting van de filosofie’), verwijst naar het gelijknamige werk van de politicus en wijsgeer Anicius Boëthius. Boëthius schreef het rond 524, toen hij in afwachting van zijn berechting en latere executie in de gevangenis zat. Theodorik de Grote, koning van de Ostrogoten, verdacht hem ervan te hebben samengespannen met het Byzantijnse Rijk en had hem laten opsluiten.
Boëthius’ bittere ervaring klinkt door in zijn werk, dat reflecteert op het vraagstuk hoe het kwaad kan bestaan in een wereld die wordt geregeerd door God, en hoe geluk onderhevig kan zijn aan de wispelturigheden van het fortuin. Boëthius’ De consolatione philosophiae, waarin proza en poëzie elkaar afwisselen en begrippen als fortuin (in de zin van ‘lot’) en voorzienigheid centraal staan, zou gedurende meer dan duizend jaar grote invloed uitoefenen op het denken.
Jürgen Partenheimer, De consolatione philosophiae, 1986
Ets met aquatint, 64,7 x 47,7 cm (blad)
Door de eeuwen heen is Boëthius’ werk vele malen vertaald en hertaald, waaronder door Geoffrey Chaucer. Recentelijk maakte dichter en classicus Piet Gerbrandy onder de titel ‘Troost in filosofie’ een nieuwe Nederlandse vertaling van het werk, uitgegeven door Damon (2019).
Jürgen Partenheimer, De consolatione philosophiae, 1986
Ets met aquatint, 65 x 47,7 cm (blad)
Editie
De etsen zijn, zoals vaak bij Partenheimer, niet genummerd.
In de Werkverzeichnis op www.jurgenpartenheimer.com staat De consolatione philosophiae onder de titel ‘Über den Trost der Philosophie’ geregistreerd als WZ 86/35. Melding wordt gemaakt van een box met acht etsen, uitgegeven in een oplage van 10 exemplaren door Galerie Heike Curtze in Düsseldorf/Wenen. Ook de werkcatalogus van Linsmann (2004) vermeldt deze editie. Er is echter ook een editie met een suite van zes etsen bekend, uitgegeven door de Griffelkunst Vereinigung in Hamburg.
De door Olla Art aangeboden etsen zijn in de Griffelkunst-Editionsverzeichnis respectievelijk opgenomen als 242 A2 en A6.
Informatie
De etsen worden aangeboden voor 245 euro per stuk. De setprijs bedraagt 450 euro. Mail ons voor meer informatie of om te bestellen.
Olla Art wijdde eerder een nieuwsbrief aan Jürgen Partenheimer.
Literatuur
Maria Linsmann & Jürgen Partenheimer (2004). Künstlerbücher. Werkverzeichnis 1970-2004. Keulen: Wienand.