Scroll to top
en nl

Paarse vlinder van Eugène Brands

Nieuwe aanwinst in de collectie van Olla Art is een werk van Eugène Brands uit de vroege jaren vijftig: Paarse vlinder.

Het werk – een hoogtepunt binnen het oeuvre van Brands uit deze periode – toont een vermenselijkte vlinder met paarse vleugels, zich verheffend boven een rode aarde. Op die aarde een groene mensfiguur met de contouren van een halve maan.

Kindertekening
In Paarse vlinder zien we de invloed van de kindertekening in optima forma doorklinken. Als Brands het werk maakt, is zijn dochter Eugénie vijf jaar en laaft hij zich aan haar onbevangenheid. Vergelijkbare werken van Brands uit deze periode zijn Eenzaam kind (1951) en Meisje toont rode vlag (1951), beide afgebeeld in de monografie van Ed Wingen over Eugène Brands (Wingen, 1988, p. 55 en 94).
Paarse vlinder is een werk in gemengde techniek op papier, afkomstig uit de collectie van G. Hofland uit Heemstede (Van Garrel, 1990). Het is professioneel ingelijst in een notenhouten lijst, voorzien van museumglas.

Informatie
Voor meer informatie over dit werk zie onze eerdere nieuwsbrief over Eugène Brands. Zie ook de huidige nieuwsbrief (november 2022), die gewijd is aan twee recent verworven werken van Brands, waaronder Paarse vlinder. Of neem direct contact op met Olla Art: info@olla-art.com.

Literatuur
Van Garrel, B., Ten Duis, L. & Haase, A. (1990). Eugène Brands: Collectie G. Hofland. Utrecht: Veen/Reflex. (Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling in de toenmalige Kunsthal De Beyerd in Breda, 8 juli t/m 19 augustus 1990.)
Wingen, E. (1988). Eugène Brands. ’s-Gravenhage: SDU.

Eugène Brands, Paarse vlinder, 1952 (framed)

Eugène Brands, Paarse vlinder, 1952
Aquarel, gouache en inkt op papier, 22,3 x 17,8 cm