Scroll to top
en nl

Festival d’Automne van Jean Dubuffet

Nieuw in de collectie van Olla Art is een gesigneerde en genummerde litho van Jean Dubuffet, gemaakt ter gelegenheid van de tweede editie van het Festival d’Automne, gehouden van 28 september t/m 20 december 1973 in het Grand Palais te Parijs. Festival d’Automne is een internationaal, jaarlijks terugkerend festival in Parijs, met theater, muziek, dans, beeldende kunst en film. Het wordt nog steeds georganiseerd en trekt vele duizenden bezoekers.

Coucou Bazar
Op het festival van 1973 werd een overzicht van het werk van Dubuffet getoond en kon een ‘spectacle’ van Dubuffet worden bijgewoond, getiteld Coucou Bazar.
De tentoonstelling had al van april tot en met juli 1973 gelopen in het Guggenheim Museum in New York. Het ‘spectacle’ betrof een choreografisch animatie in de vorm van een reeks tableaux vivants, bedacht door Jean Dubuffet, en uitgevoerd door de Amerikaanse toneelgroep Liquid Theatre. De tableaux vivants werden ondersteund door elektronische muziek van Ilhan Miraroğlu en lichteffecten van Bruce Bassman. Speciaal voor Coucou Bazar creëerde Dubuffet zogeheten ‘practicables’, schilderijen op wielen.

Jean Dubuffet, Festival d'Automne à Paris
Jean Dubuffet, Festival d’Automne à Paris, 1973
Litho, 69 x 52,5 cm

Hourloupe
Voor de litho gebruikte Dubuffet de stijl die hij ‘hourloupe’ noemde. Deze stijl kwam voort uit de doodles die hij al telefonerend tekende. Hij raakte geïnspireerd door de vloeiende lijnen die vlakken afbakenen en beweging suggereren. Voor zijn werken in hourloupestijl gebruikte Dubuffet, naast zwart en wit, overwegend de kleuren blauw en rood. In de litho is dat terug te zien.
Dubuffet meende dat de hourloupestijl een weergave was van hoe beelden in de geest ontstaan – een fysieke representatie van een geestelijk proces. In 1972 verklaarde hij dat hij met zijn werken in deze stijl een alternatieve realiteit, een parallelle wereld probeerde te creëren.

Jean Dubuffet, Jardin d’émail, 1973
Beschilderd gewapend beton en epoxyhars, versterkt met glasvezel, ca. 600 m2

 

Edifices
Dubuffet werkte van ca. 1962 tot 1974 in hourloupestijl. Rond 1966 maakte hij de overstap van doeken naar driedimensionale versies in deze stijl. Hij deed dat om zijn werk meer omvang te geven; later noemde hij ze monumentale schilderijen.
In 1967 begon Dubuffet aan zijn architectonische projecten, die hij ‘édifices’ noemde en aanvankelijk als maquette ontwierp. De realisatie van een van deze maquettes op monumentale schaal is te vinden in de tuin van Kröller-Müller Museum in Otterlo – de recent gerestaureerde Jardin d’émail.

.