Tot en met 31 augustus 2025 is in Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling New New Babylon: Visions for Another Tomorrow te zien. Hierin delen beeldend kunstenaars, ontwerpers, denkers, collectieven en activisten vanuit de hele wereld hun toekomstperspectief. Waar komen we vandaan, waar zijn we en waar willen we naartoe?
Startpunt is het visionaire project New Babylon (1956-1974) van Constant, een sleutelwerk in de collectie van Kunstmuseum Den Haag. In dit project schetste Constant een samenleving van ultieme creativiteit en vrijheid om te spelen. Gebaseerd op het concept van de homo ludens zou de mens zich volgens Constant in een utopische wereld vrij kunnen bewegen zonder de last van werk, oorlog en bezit.
In de tentoonstelling zetten kunstenaars van nu Constants zoektocht voort en wordt de bezoeker langs tientallen monumentale werken en verschillende werelden geleid. Met een publieksprogramma als integraal onderdeel van de tentoonstelling zoekt het museum aansluiting met de stad, de politiek en de wetenschap.

Constant, Klein Labyr, 1959
Metaal, plexiglas, hout, olieverf, 70 x 35 x 56 cm
‘New New Babylon’ toont werk van Afra Eisma, Ambassade van de Noordzee, Carlijn Kingma, Davide Allieri, David Jablonowski, Edwin Zwakman, Emma Talbot, Frank Ammerlaan, Gayil Nalls, Harrison Pearce, Hella Jongerius, Jonas Staal, Joshua Serafin, Kinke Kooi, Moshekwa Langa, Oscar Murillo, Pelumi Adejumo, Randa Mirza, Sadik Kwaish Alfraji, Sally von Rosen, Sam Samiee, Steffani Jemison, Tai Shani, The Otolith Group, Werker Collective en Yamuna Forzani & Céline Hurka.
Permanente expositie New Babylon
Naast de tijdelijke tentoonstelling ‘New New Babylon’ heeft Kunstmuseum Den Haag een vaste zaal ingericht met een selectie van de mooiste maquettes en schilderijen van Constants New Babylon-project. Hiermee wordt voortgebouwd op de grote overzichtstentoonstelling New Babylon: aan ons de vrijheid, die in nauwe samenwerking met de Stichting Constant werd georganiseerd en in 2015 in Madrid en in 2016 in Den Haag te zien was. In de nieuwe opstelling zijn ook de twee diorama’s te zien die het museum onlangs aankocht.
De collectie New Babylon van Kunstmuseum Den Haag omvat 19 maquettes, 72 tekeningen, 48 drukken en vier schilderijen. Daarnaast is in het museum ook een ruime selectie werken van Constant uit de periode vóór en na New Babylon aanwezig.
Ook te zien in Kunstmuseum Den Haag
De tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje, met auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden als gastconservator, loopt nog door tot 26 oktober 2025. In deze tentoonstelling staat de geschiedenis van het toetje in Europa centraal. Aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, bestek, schilderijen en nog veel meer duikt de bezoeker in de wereld van het dessert. Aan het dessert gerelateerde kunsthistorische voorwerpen worden afgewisseld met creatieve uitingen van hedendaagse makers.
Topstukken
En dan is er natuurlijk de vaste collectie, met een keur aan topstukken, waaronder de Mondriaans. Er is een complete vleugel gewijd aan Mondriaan en De Stijl, waarin de bezoeker alles te weten komt over de bijzondere weg naar abstractie van Piet Mondriaan en over de innovatieve kracht van De Stijl. Te zien zijn niet alleen werken van oprichter Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, maar ook van Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld en Vilmos Huszár.
Informatie
Kunstmuseum Den Haag is gevestigd in een in 1935 door H.P. Berlage ontworpen gebouw.
Adres: Stadhouderslaan 41, Den Haag
Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (maandags gesloten, behalve op tweede paasdag en tweede pinksterdag)
T 070 338 11 11
E info@kunstmuseum.nl
W https://www.kunstmuseum.nl