Scroll to top
en nl

Marino Marini’s Pomona

Olla Art verwierf onlangs een vroege ets van Marino Marini: Pomona, uit 1951. Crommelynck Frères te Parijs gaf de ets in 1970 uit drukte hem in een oplage van 65 exemplaren (plus 15 exemplaren ‘hors commerce’). Marini signeerde de ets, die als nummer 63 beschreven staat in het standaardwerk van Giorgo en Guido Guastalla over het grafische werk van Marino Marini (Langenhagen: Depelmann, 1991).
Het is niet de eerste Pomona die uit Marini’s handen komt. Tussen 1935 en 1950 maakt hij diverse varianten op dit thema in verschillende media: sculpturen, schilderijen en tekeningen. En in 1951 werkt hij het thema dus ook grafisch uit.

Etrusk
Pomona is een godin uit de klassieke oudheid. Voor de Etrusken was zij de godin van de vruchtbaarheid, en voor de Romeinen, die de Etruskische cultuur incorporeerden in de eigen cultuur, was zij vooral de godin van het fruit. Pomona waakte over hun boomgaarden.

Marino Marini, Pomona, 1951
Marino Marini, Pomona, 1951
Ets en drogenaaldgravure, 53,5 x 42,8 cm (blad)

 

Marini’s kunst is diep geworteld in het vroeg-Italiaanse classicisme. De ontdekking van Etruskische kunst in het Museo Archeologico in Florence is voor hem van cruciaal belang geweest. In een interview zei hij ooit: ‘Nee, ik ben niet geïnspireerd door de Etruskische kunst. Ik ben een Etrusk.’

Marino Marini, Pomona, 1945
Marino Marini, Pomona, 1945
Brons, 162 x 66 x 53 cm (h x d x b)

 

Ultieme vrouwelijkheid
In de traditionele iconografie wordt Pomona, als vruchtbaarheidsgodin, afgebeeld met een appel in de hand. Marini laat de appel consequent weg – hij interpreteert Pomona vooral als symbool voor de ultieme vrouwelijkheid. Zelf beschreef Marini de Pomonafiguur op zijn eigen, karakteristieke en licht kryptische wijze als volgt: ‘Mijn Pomona’s wonen in een heldere en zonnige wereld van poëzie, menselijkheid, overvloed en grote sensualiteit. Ze vertegenwoordigen een gelukkig seizoen, ingeklemd tussen de tragische tijden van oorlog. In al deze beelden wordt de vrouwelijkheid verkend in haar diepste, onontkoombare en mysterieuze vormen: het betreft een soort onvermijdelijke noodzaak, statische onbeweeglijkheid en primitieve en onbewuste vruchtbaarheid.’
Marini bracht soms een lichtvoetig, anachronistisch accent aan in de Pomonafiguren die hij gestalte gaf – zo draagt een van zijn bronzen Pomona’s een horloge, ring en armband.

Informatie
Meer details over deze ets van Marino Marini vindt u hier. Olla Art heeft een groot aantal andere werken van Marino Marini in de collectie. Een overzicht, alsmede een korte biografie van de kunstenaar, vindt u hier.