De nieuwste aanwinst van Olla Art is een ets in groot formaat van Marino Marini. Volgens de catalogue raisonné van het grafische werk van Marino Marini (Guastalla & Guastalla, 1991), is de titel van het werk ‘Grande teatro’.
In het werk zelf heeft Marino, overduidelijk worstelend met het spiegelschrift, in hanenpoten de titel ‘Teatro delle maschere’ aangebracht.
Opmerkelijk is dat op de achterzijde van het door ons aangeboden exemplaar in een onbekend handschrift de aantekening ‘MM – Il grande teatro delle maschere (Piranesi) 1973’ te lezen is. Deze aantekening kan erop duiden dat de schrijver wist dat Marino in zijn ets een verband wilde leggen met het werk van zijn beroemde voorganger, etser Giovanni Battista Piranesi. Als we deze theorie volgen, dan verwijst ‘Il grande teatro’ naar het Flavische Amfitheater (het Colosseum, door Piranesi in zijn etswerk meermaals afgebeeld), terwijl ‘delle maschere’ een toespeling zou zijn op de commedia dell’arte, waarin karakteristieke maskers werden gebruikt om vaste en stereotiepe personages uit te beelden. In zijn ‘Grande teatro’ zou Marino deze twee elementen in één werk verenigen: de grandeur van het antieke theater zoals gevisualiseerd door Piranesi, gecombineerd met de dynamiek van de commedia dell’arte.
Theater
Dat Marino gefascineerd was door het theater en meer specifiek de commedia dell’arte lijdt geen twijfel. Als we ons beperken tot zijn grafische werk, dan komen we in zijn productie uit de vroege jaren zeventig etsen tegen met als titel ‘Teatro’, ‘Gioco di teatro’, ‘Piccolo teatro’ en ‘Teatrino’ (in de werkcatalogus van Giorgio en Guido Guastalla respectievelijk opgenomen als nr. 229, 233, 262, 290). Ook in een aantal andere etsen heeft de kunstenaar, ook weer in hanenpoten en met inbegrip van verhaspelingen, de woorden ‘Il teatro delle maschere’ (of elementen daaruit) gekrast (nrs. 291, 293, 295 t/m 300, 306, 307 in de werkcatalogus).
Acrobaten, jongleurs en clowns
Marino’s belangstelling voor de commedia dell’arte en zijn personages en de circuswereld komt op in de jaren vijftig. Sinds die tijd bevolken acrobaten, jongleurs en clowns zijn werk. Marino beschouwt deze figuren als metaforen voor de mensheid, voor de balans tussen goed en kwaad, leven en dood. In hun vertolkingen drukken ze vitaliteit, optimisme en betovering uit, wat voor Marino symbool staat voor ontsnapping uit het keurslijf van de harde werkelijkheid.
Stilistisch zien we deze betrokkenheid ook terug in de mozaïekachtige driehoeken, vierkanten en ruiten waarmee Marino veel van zijn werk doorspekt. Deze doen denken aan de motieven in de traditionele kledij van harlekijnfiguren.
Informatie
De ets ‘Grande teatro’ kwam tot stand in 1971 en werd in 1974 uitgegeven door Albra Editrice in Turijn, en gedrukt door de nog bestaande kunstdrukkerij Il Cigno in Rome. Het aangeboden exemplaar is afkomstig uit de hoofdoplage van 75. Hiernaast werden er 25 exemplaren gedrukt met Romeinse nummering, en 12 proeven. Het werk is in de werkcatalogus (Guastalla & Guastalla, 1991) opgenomen als nr. 261 en staat paginagroot afgebeeld op p. 137.
Het aangeboden exemplaar is professioneel ingelijst. Totale omvang van het werk inclusief lijst is 70,5 x 100,5 cm. Wij bieden het werk aan voor 990 euro. Mail ons voor meer informatie of om een bezichtiging af te spreken: info@olla-art.com.
Wij beschikken over een omvangrijke collectie grafisch werk van Marino Marini. De collectie, evenals een biografie van de kunstenaar, vindt u hier.
Literatuur
Guastalla, G. & G. (1991). Marino Marini: Werkverzeichnis der Graphik. Langenhagen: Edition Depelmann.