Scroll to top
en nl

Linolog II van Alechinsky en Dotremont

Nieuw in het aanbod van Olla Art is ‘Linolog II’, een vrucht van de samenwerking tussen Pierre Alechinsky en Christian Dotremont uit 1972. 

In Linolog worden twee techieken gecombineerd: de linoleumsnede en de lithografie. Alechinsky tekende voor het centrale motief in de vorm van een linoleumsnede, terwijl Dotremont de lithografische border vulde met zijn logogrammen.

Spiralen van hoop
Beide werken, Linolog I en Linolog II zijn in het centrale gedeelte voorzien van poëtische teksten, afkomstig van schilder-dichter Christian Dotremont. De tekst in Linolog I luidt: “par les fenêtres de la chambre aimantée / larmes et cibles de soleil sillonné de nuit prochaine aussi de persistance de strophes / ondes et reflets de long en hauteur envolée / vers les strates de large”.

De tekst in Linolog II is meer verhalend en lijkt verwijzingen te bevatten naar het bijbelverhaal waarin de vrouw in de woestijn belaagd wordt door de slang (Openbaring 12:6-14): “La trois cent soixante-septième nuit, elle regarda devant elle et ses yeux étaient aussi beaux que ses yeux, elle attendait qui allait venir la voir. Quant au serpent, cette nuit-là, vous le voyez qui ne la voyait pas, qui ne voyait pas la femme nue cachée dans le désert limpide, qui la cherchait à serpenter comme un pantin monstre dans le ciel désert, et qui pourtant s’approchait d’elle par le désir terrestre, géologique, à spires d’espérer.” In vertaling: “Op de driehonderdzevenenzestigste nacht keek ze voor zich uit en haar ogen waren net zo mooi als zijn ogen, ze wachtte op wie haar zou komen opzoeken. Wat de slang betreft, die nacht zie je hem die haar niet zag, die de naakte vrouw niet zag, verborgen in de doorzichtige woestijn, die haar als een monsterpop de woestijnhemel in wilde slingeren, en die haar niettemin benaderde via het aardse, geologische verlangen, met spiralen van hoop.”

Pierre Alechinsky, Linolog II, 1972

Pierre Alechinsky m.m.v. Christian Dotremont, Linolog II, 1972
Linosnede & litho op papier, 48,3 x 65,5 cm

Duizend-en-een-nacht
De Franse rechtshistoricus en psychoanalyticus Pierre Legendre (1930-2023), die zich onder meer bezighield met ‘dogmatische antropologie’, ziet in Linolog II een verwijzing naar de verhalen van Duizend-en-een-nacht. In zijn boek ‘Le Visage de la Main’, hoofdstuk ‘La forteresse du sujet’, beeldt Legendre het werk af en beschrijft hij het als volgt: “Ce tableau, glorifiant le désir et la métaphore phallique, sur le mode d’un récit des Mille et une nuits, énonce sa propre énigme par un texte haletant” – in vertaling: “Dit werk, dat het verlangen en de fallische metafoor verheerlijkt, in de stijl van een verhaal uit Duizend-en-een-nacht, formuleert zijn eigen raadsel door middel van een adembenemende tekst,” waarbij hij verwijst naar Dotremonts bijdrage aan het werk (Legendre, 2019).

Dotremont en het logogram
De jong gestorven Dotremont (1922-1979) werkte – behalve met Pierre Alechinsky – samen met verschillende (Cobra)kunstenaars, onder wie Asger Jorn, Mogens Balle en Hugo Claus. Dotremont nam dan gewoonlijk het poëziegedeelte voor rekening in de vorm van sterk geabstraheerde kalligrafie. Al kalligraferend zette hij zijn poëtische teksten om in logogrammen, een vorm van visuele poëzie waarbij de vorm prevaleerde boven de leesbaarheid. Een leesbare variant van zijn tekst zette Dotremont er vaak in kleine lettertjes bij, waardoor we kunnen zien hoe bijzonder hij de woorden omzette in beelden.

Informatie
Het aangeboden exemplaar van Linolog II betreft nummer 298 van de hoofdoplage, die – naast dertig romeins genummerde kunstenaarsproeven – 300 exemplaren telt. Het blad is in perfecte staat. Het werk staat beschreven in de catalogue raisonné van het grafisch werk van Pierre Alechinsky (Rivière, 1973) als nummer 511. Het werk is niet ingelijst; passende inlijsting kunnen wij op aanvraag verzorgen.
Kijk hier voor meer werk van Pierre Alechinsky.

Literatuur
Rivière, Y. (red.) (1973). Pierre Alechinsky: Les estampes de 1946 à 1972. Parijs: Yves Rivière Éditions.
Legendre, P. (2019). Le Visage de la Main. Parijs: Les Belles Lettres.

Christian Dotremont, O Gloria, 1978

Christian Dotremont, O Gloria, ma blonde bête noire, ma mante relieuse, ma fille évanescente, 1978
Oost-Indische inkt op papier, 63 x 90 cm
Collectie Koning Boudewijnstichting | Archief en Museum van de Franstalige Literatuur, Brussel