Scroll to top
en nl

‘Le pays noir’ van Alechinsky

Het aanbod van Olla Art is onlangs uitgebreid met een werk van Pierre Alechinsky, de litho ‘Le pays noir’. Dit vrij vroege werk, uit 1962, werd destijds uitgegeven door de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen in Düsseldorf, een nog altijd bestaande vereniging.

Het Parijse huis Beaudet drukte de litho in een oplage van 150 exemplaren op Vélin d’Arches. Het aangeboden exemplaar vormt een van die 150 exemplaren. Daarnaast werden er tien kunstenaarsproeven gedrukt.

Het zwarte land
De titel van het werk (‘Le pays noir’ ofwel ‘het zwarte land’) heeft hoogstwaarschijnlijk betrekking op de Pays Noir, een streek rond de Belgische stad Charleroi (officieel: Borinage). In de 19de eeuw ontwikkelde zich in deze streek grootschalige steenkoolindustrie en daaraan gerelateerde staal- en glasindustrie, die het land ‘zwart’ deden kleuren.

Conditie
De litho staat beschreven en afgebeeld in de door Yves Rivière samengestelde oeuvrecatalogus als nummer 145 (Rivière, 1973, blz. 62). De litho is door Alechinsky in potlood gesigneerd en gedateerd, en verkeert in uitstekende staat.

Informatie
Klik hier voor een biografie en meer werk van Pierre Alechinsky in onze collectie. Bel of mail ons voor nadere informatie: info@olla-art.com.

Literatuur
Rivière, Y. (red.) (1973). Pierre Alechinsky: Les estampes de 1946 à 1972. Parijs: Yves Rivière Éditeur.

Pierre Alechinsky, Le Pays noir, 1962 bgsn

Pierre Alechinsky, Le pays noir, 1962
litho, 65,5 x 50,2 cm (blad)