Scroll to top
en nl

Klaas Gubbels – calvinist?

In het Arcopaviljoen van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk worden de iconische koffiepotten, tafels en stoelen van Klaas Gubbels getoond.

De onderwerpen van Gubbels’ kunstwerken lijken misschien gewoon en alledaags, maar dat is precies wat hem inspireert. Het afbeelden van ‘het gewone’ en het steeds herhalen van simpele vormen stelt hem in staat zich te richten op het schilderen zelf, en niet verloren te raken in het onderwerp.

Klaas Gubbels in zijn atelier
Klaas Gubbels in zijn atelier (foto Galerie InDruk)

Gereformeerd?
De schilderijen die in het museum te zien zijn, noemt Gubbels ‘gereformeerde schilderijen’. Zoals hij het zelf omschrijft: werken waar je aan kunt zien dat er lang over is nagedacht. Het zijn schilderijen die het langdurige proces dat achter de ogenschijnlijk simpele en repetitieve kunstwerken schuilt, reflecteren. Speciaal voor deze schilderijen beschikt Gubbels in zijn atelier over een ‘kijkkamer’. Zodra hij een schilderij heeft gemaakt, zet hij het daar neer, en kijkt hij er net zo lang naar tot hij weet wat er nog aan moet gebeuren.

Informatie
De tentoonstelling ‘Klaas Gubbels – calvinist?’ loopt nog tot en met 19 september 2021. Adres: Villa Mondriaan, Zonnebrink 4, Winterswijk. De website van het museum: www.villamondriaan.nl.
Olla Art heeft een aantal werken van Klaas Gubbels in de collectie.