Scroll to top
en nl

Henk Visch en Gijs van Lith: En dehors des murs du palais

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch is tot en met 8 november de tentoonstelling ‘En dehors des murs du palais’ te zien, met werk van Henk Visch (Eindhoven, 1950) en Gijs van Lith (Eindhoven, 1984).

Visch en Van Lith behoren tot verschillende generaties, hun werk verschilt wezenlijk, maar de expositie gaat op zoek naar de interactie tussen de twee polen. Trekken ze elkaar aan of stoten ze elkaar af?

Van Lith werkt geheel abstract. Verwijzingen naar de zichtbare werkelijkheid ontbreken. In plaats daarvan staat het materiaal en de werkwijze centraal. Van Lith brengt lagen verf over elkaar heen, maar krabt en schuurt ze ook weer weg.

Het werk van Visch lijkt daar haaks op te staan. Zijn tekeningen zet hij in enkele zuivere lijnen op papier. Ze laten vaak sprookjesachtige figuren zien, neergezet in een geheel eigen vormentaal, die met raadselachtige voorwerpen omringd of in de weer zijn.

Henk Visch en Gijs van Lith in het Noordbrabants Museum
Werk van Henk Visch en Gijs van Lith in het Noordbrabants Museum (foto Peter Cox)

Ook Visch’ beelden zijn figuratief, maar tegelijkertijd ongrijpbaar en vervreemdend. Met hun wulpse, ronde vormen dragen ze onmiskenbaar het signatuur dat ook uit zijn tweedimensionale werk spreekt.

Olla Art heeft een aantal werken van Henk Visch in de collectie.