Scroll to top
en nl

Graham Sutherland


1903-1980

Bio

Graham Sutherland wordt geboren in Londen in 1903. In de eerste helft van de jaren twintig studeert hij grafische technieken. Als kunstenaar creëert hij met deze technieken romantische landschappen. Daarnaast doceert hij van 1926 tot aan de Tweede Wereldoorlog grafische technieken en later compositie en boekillustratie aan de Chelsea School of Art.
Halverwege de jaren dertig besluit Sutherland met olieverf te gaan werken. In Wales schildert hij – onder invloed van het surrealisme – spookachtige, semi-abstracte landschappen, waarmee hij faam verwerft. In 1946 heeft hij zijn eerste expositie in New York en voltooit hij een kruisigingsdoek voor de kathedraal van Northampton. Het is het eerste van een reeks religieuze schilderijen.
In de jaren vijftig bouwt Sutherland zijn reputatie uit met portretten van beroemde personen, waaronder Somerset Maugham, Churchill en Adenauer. Vanaf 1952 heeft hij exposities in belangrijke musea en vertegenwoordigt hij Groot-Brittannië op grote evenementen, zoals de Biennale en de Documenta.
In 1955 verlaat Sutherland Groot-Brittannië om in de buurt van Nice neer te strijken. Als hij in 1967 terugkeert naar Wales, komen zijn creatieve krachten opnieuw naar boven en geeft hij zijn reputatie als vooraanstaand Brits kunstenaar een nieuwe impuls.
Hij overlijdt in 1980 in Londen.

Portret Sutherland bij biografie
Graham Sutherland, poserend voor zijn nog onvoltooide portret van Churchill
Werk

Study boards

1971
Litho
56,9 x 77,1 cm