Bonnefanten in Maastricht organiseert, in samenwerking met de Provincie Limburg, een tentoonstelling ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de in 2012 overleden kunstenaar Ger Lataster.
Lataster bepaalde vanaf de jaren vijftig mede het aanzien van de Nederlandse schilderkunst. Hij ontwikkelde al snel een expressieve, dynamische stijl. Deze ‘abstract-expressionistische methode’, zoals hij het noemde, bleef hij bij alle veranderingen in zijn werkwijze.
Naar Amsterdam
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrekt Lataster naar Amsterdam, waar hij fotograaf Hermine van Hall leert kennen. Deze jongste dochter van de door de nazi’s vermoorde kunstenaar Frits van Hall maakt hem politiek bewust. Na de oorlog trouwen ze en krijgen twee kinderen. Deze gebeurtenissen worden bepalend voor zijn kunstenaarschap, dat één groot monument is voor het leven zelf en tegelijk een aanklacht tegen de menselijke hoogmoed en drang naar vernietiging.
Sandberg
Lataster krijgt in die tijd veel steun van Willem Sandberg. Deze invloedrijke directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam koopt verschillende werken van hem aan en betrekt hem bij tentoonstellingen van Europese en Amerikaanse avant-garde schilderkunst. In 1950 neemt Lataster deel aan de door Sandberg geïnitieerde groepstentoonstelling Jonge Schilders in het Raadhuis in Heerlen, samen met Limburgse generatiegenoten als Jef Diederen, Pieter Defesche en Marianne van der Heijden. Zij waren hem gevolgd naar Amsterdam en hadden zich daar ook gevestigd. Met Lataster waren zij bekend komen te staan als de ‘Limburgse Amsterdammers’.
Twee locaties
De tentoonstelling is verdeeld over twee locaties: Bonnefanten en Gouvernement aan de Maas. De tentoonstelling in Bonnefanten wordt geopend met twee grote doeken uit 1954. Daarnaast is een selectie te zien van monumentale schilderijen uit de periode 1960-1990. Hierin is Latasters schilderkunstige experimenteerdrift van doek tot doek te volgen. En ook zijn engagement, zoals in het doek Vietnam en het vierluik Het haar van de vrouwen, de brillen van de dichters, de schoenen van de arbeiders en de as van allemaal: een verwijzing naar foto’s en filmbeelden van naziconcentratiekampen.
In het nabijgelegen Gouvernement aan de Maas ligt de nadruk op de artistieke beginjaren en het latere werk van Lataster, waarin zijn persoonlijke omgeving en de omringende natuur een belangrijke rol spelen. Daarin draait het om alles wat leven geeft, met de moeder, de vrouw en de vrienden als centrale figuren.
Informatie
De tentoonstelling is te zien tot en met 2 januari 2021. Actuele informatie over de locatie en bezoektijden van Bonnefanten is hier te vinden.
Houd er rekening mee dat de Nederlandse musea wegens coronamaatregelen tijdelijk gesloten zijn.