Scroll to top
en nl

Ermengarda, uniek werk van Enrico Baj

Olla Art heeft weer een werk van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj in de collectie. Om meerdere redenen bijzonder, omdat het een unieke proef (‘prova unica’) betreft waarvan de kleurstelling totaal afwijkt van de oplage die van hetzelfde werk is gedrukt. Bijzonder ook vanwege het grote formaat, de complexe druktechniek en het textiel dat op het werk is verlijmd.

De titel van het werk, dat stamt uit 1975, is Ermengarda. De editeur is de fameuze Milanese Studio Marconi (in 2010 heropend als Studio Marconi ’65), waarmee Baj veelvuldig samenwerkte. Het werk is als nummer 466 terug te vinden in de door Roberto Sanesi, Jan van der Marck en Enrico Baj zelf samengestelde oeuvrecatalogus (Sanesi et al., 1986).

Ermengarda de Vallespir
Ermengarda is een Italiaanse meisjesnaam, maar Baj verwijst in zijn werk vaker naar historische figuren, dus waarschijnlijk is dat hier ook het geval. De meest bekende Ermengarda is Ermengarda de Vallespir, geboren in het midden van de tiende eeuw in Catalonië. Zij was een dochter van Gausbert, graaf van Empúries, en trouwde in 966 met graaf Oliba Cabreta, wat haar gravin van Pallars (een Catalaanse regio ten zuidwesten van Andorra) maakte. Oliba en Ermengarda doneerden tijdens hun bewind rijkelijk aan kloosters. In 988 trok Oliba zich terug in zo’n klooster, om daar in 990 te overlijden. Het bewind over zijn domeinen verdeelde hij onder zijn drie zonen.
Van 990 tot 994 zwaaide Ermengarda, samen met haar zonen, de scepter over de Catalaanse regio Cerdanya, ten oosten van Andorra, nu deels Frans en deels Catalaans grondgebied. In 994 verkregen haar zonen het volledige gezag over hun domeinen en trok Ermengarda zich terug in Vallespir, een Catalaanse regio in de Franse Pyreneeën die ze met kracht bestuurde, tot aan haar dood in 1001.

Enrico Baj, Ermengarda, 1975 (image)

Enrico Baj, Ermengarda, 1975
Zeefdruk en collage op papier, 99,2 x 69,7 cm (hele blad)

Meer informatie
Interesse in dit werk? Stuur een e-mail naar Olla Art (info@olla-art.com) of bel ons. Meer weten over Enrico Baj? Klik hier.

Noot
Roberto Sanesi et al. (1986). Catalogo generale delle stampe originali. Milaan: Edizioni Electa, 1986.