Scroll to top
en nl

Enrico Baj


1924-2003

Bio

Enrico Baj wordt in 1924 geboren in Milaan, in een gegoed milieu. In Milaan studeert hij rechten en volgt hij een kunstopleiding. In 1944 verlaat hij Italië na een conflict met de autoriteiten vanwege zijn anarchistische sympathieën én om de dienstplicht te ontlopen.
In 1951 richt hij samen met Sergio Dangelo en Gianni Bertini de ‘arte nucleare’-beweging op. Als kunstenaars zetten zij zich af tegen de dreiging van een atoomoorlog. In Bajs werk uit zich dat aanvankelijk in schilderijen die verwijzen naar nucleaire verwoesting. Later maakt Baj karikaturale collages van generaals, samengesteld uit ‘objets trouvés’. Rond 1960 bloedt de beweging dood, maar Bajs werk zal zijn leven lang politiek gemotiveerd blijven.
Baj is nauw verbonden met de surrealistische en dadabeweging en wordt later ook wel geassocieerd met Cobra. In veel werk gebruikt hij motieven uit het werk van kunstenaars als Leonardo da Vinci en Picasso, of recreëert hij hun werk. Naast collages en sculpturen produceert hij veel grafisch werk.
In de jaren vóór zijn dood maakt Baj een serie schilderijen waarmee hij protesteert tegen het aan de macht komen van Silvio Berlusconi. Hij overlijdt op 79-jarige leeftijd in het Noord-Italiaanse stadje Vergiate.

Portret Baj bij biografie
Enrico Baj voor zijn door Asger Jorn gemaakte portret, gefotografeerd door Carlo Cisventi in 1954
Werk

Ermengarda

1975
Zeefdruk en collage op papier
99,2 x 69,7 cm (blad), 80 x 60 cm (beeld)