Scroll to top
en nl

Doornrosie van Marlene Dumas

Pas binnengekomen bij Olla Art is de litho Doornrosie van Marlene Dumas. Deze litho maakt deel uit van een reeks van zes litho’s, gesigneerd 1989 maar in 1990 uitgegeven door Hamburgse Griffelkunst-Vereinigung. Van dezelfde reeks bevindt ook A long silence zich in de collectie van Olla Art. 

De litho is gedrukt op Zerkallpapier en door Dumas in potlood gesigneerd en gedateerd. Het blad verkeert in goede staat. De litho staat beschreven in de werkcatalogus van Griffelkunst als nummer 257 B4 (Rüggeberg, 2004).

De precieze oplage waarin de litho is gedrukt, is onbekend. Aangezien Griffelkunst werkt op basis van voorinschrijving, zijn er geen vastliggende oplages.

Doornrosie
Doornroosje (Doornrosie in het Zuid-Afrikaans) verwijst uiteraard naar Doornroosje uit het gelijknamige sprookje, ook wel De schone slaapster (in de versie van Perrault). Het is een verhaal met een heel oude oorsprong; er worden wel overeenkomsten gezien met een verhaal uit de Siegfriedsage (vijfde eeuw). De bekendste versies van het sprookje zijn die van Charles Perrault (1697), opgenomen in de sprookjes van Moeder de Gans, en vooral die van Jacob en Wilhelm Grimm (1812).

Marlene Dumas, Doornrosie, 1989

Marlene Dumas, Doornrosie, 1989
Litho, 50,8 x 64,8 cm (blad), 33,8 x 43,3 cm (beeld)

Doornroosje in de versie van de gebroeders Grimm gaat over een koningsdochter op wie een vloek rust: op haar vijftiende jaar zal ze zich prikken aan een spintol, en zal daardoor honderd jaar slapen. Dit gebeurt, en tijdens haar honderd jaar durende slaap staat alles en iedereen in het koninklijk kasteel stil. Tot een koningszoon haar na honderd jaar komt wakker kussen. Daarmee is de ban gebroken en iedereen in het kasteel gaat door met de dingen die hij of zij honderd jaar daarvoor aan het doen was. Het paar trouwt en het huwelijk wordt groots gevierd.

Informatie
Een korte biografie van Marlene Dumas is hier te vinden. Lees ook onze nieuwsbrief over het werk van Dumas.
Naast Doornrosie en A long silence heeft Olla Art nog een werk van Dumas in de collectie: de zeefdruk Semite. Mail ons voor nadere informatie over deze werken: info@olla-art.com.

Literatuur
Rüggeberg, H. (2004). Griffelkunst. Verzeichnis der Editionen (1976-2000), Band II (1988-2000). Hamburg: Griffelkunst-Vereinigung.