In Stedelijk Museum Schiedam is tot en met 25 juni 2023 de tentoonstelling De reizen van Rooskens: een Cobrakunstenaar op zoek naar inspiratie te zien.
Vier landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. Anton Rooskens (1906-1976) reisde naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Reizen is een belangrijk thema in de moderne kunst, omdat het staat voor vrijheid en kennismaken met nieuwe dingen. Maar tegenwoordig kijken we er ook anders tegenaan, zo laat de tentoonstelling zien.
Afrika
De tentoonstelling belicht drie verschillende periodes uit Rooskens oeuvre, ieder sterk beïnvloed door weer een andere reis. In 1954 bezoekt hij vier Afrikaanse landen. De kunstenaars van de Cobragroep, waar Rooskens toe behoorde, lieten zich inspireren door kunst van het Afrikaanse continent. Tijdens zijn reis komt hij erachter dat zijn verwachting over het ‘primitieve Afrika’ niet klopt. In werkelijkheid proeft Rooskens tijdens zijn reis overal de invloed van de koloniale tijd.
Onder de indruk van de natuur
In de reizen die Rooskens later maakt, stelt hij zijn verwachtingen bij. In 1960 reist hij door IJsland en Groenland, waar het landschap hem betovert. Het werk dat hier ontstaat weerspiegelt het mysterieuze en overweldigende gevoel dat hij er ervaart.
Anton Rooskens, Afrika, 1954
Olie op doek, 102 x 124 cm
Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Anton Rooskens, Birds of Marathea, 1973
Olie op doek, 108,5 x 135 cm
Collectie Museum van Bommel van Dam
Aan het einde van zijn leven schildert Rooskens, inmiddels een gevierd kunstenaar, een periode in Rivello, Italië. Het leidt tot luchtiger en kleurrijk werk.
Het privilege van reizen
De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars als Rooskens in hun tijd dachten en leefden. Belicht wordt de bevoorrechte positie van Rooskens zelf: hoe kwamen zijn reizen tot stand, wie introduceerde hem op nieuwe plekken en hoe financierde hij zijn reizen? In het geval van Rooskens is daarbij ook een persoonlijke ontwikkeling te zien, waarin hij zijn verwachtingen van nieuwe reizen steeds bijstelt.
Cobra in Schiedam
Stedelijk Museum Schiedam bouwt al sinds 1954 – toen nog maar weinig musea hedendaagse kunst verzamelden – aan een Cobracollectie, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de belangrijkste in Nederland. Regelmatig organiseert het museum tentoonstellingen gewijd aan Cobra of daaraan gelieerde kunstenaars.
Monografie
In de loop van de tentoonstelling verschijnt een monografie over Anton Rooskens, geschreven door kunsthistorici Marguerite Tuijn en Eliane Odding, tevens samenstellers van de tentoonstelling. Titel van de monografie, die nieuw licht wil werpen op de bijdrage van Anton Rooskens aan de naoorlogse kunst in Nederland, is Anton Rooskens (1906-1976). Uitgever: Jap Sam Books.
Informatie
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
Open: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
T +31 (0)10 246 3666
E info@stedelijkmuseumschiedam.nl