Nieuw binnen bij Olla Art is een fraaie ets met aquatint van Constant uit 1983, getiteld ‘De draad van Ariadne’. Het werk wordt als nummer 134 beschreven en paginagroot afgebeeld in het naslagwerk van Constants grafische werk (Philippe Dagen & Trudy van der Horst, Constant Grafiek, Waanders Uitgevers/Editions Cercle d’Art, 2004, blz. 155). Uiteraard is het werk ook te vinden op de website van de Stichting Constant.
De mythe
De ets verwijst naar het verhaal van de draad van Ariadne uit de Griekse mythologie. In deze mythe heerst koning Minos over de Atheners.
Minos heeft verordonneerd dat elke negen jaar zeven ongewapende Atheense jongens en meisjes aan de minotaurus, die in een labyrint op Kreta huist, moeten worden geofferd. De minotaurus is een afschuwelijk, bloeddorstig monster, half mens, half stier.
Theseus, zoon van koning Aegeus, heeft zich als vrijwilliger gemeld om een einde te maken aan deze slachting. Hij neemt de plaats in van een van de te offeren jongeren en zeilt in een schip met zwart zeil naar Kreta. Zijn vader, die hem node heeft laten gaan, heeft hij beloofd dat hij in geval van een geslaagde missie zal terugkeren met wit zeil.
Als Theseus aankomt op Kreta, raakt Ariadne, de dochter van koning Minos, onmiddellijk op hem verliefd. Zij voorziet Theseus heimelijk van een zwaard, dat hij onder zijn kleren steekt, en een kluwen draad, die hij onderweg kan afwikkelen om zo de weg terug uit het labyrint te vinden. Theseus belooft haar dat hij zich bij zijn terugkeer aan haar zal verbinden.
Hij bevestigt een uiteinde van de draad aan de post van de toegangsdeur tot het labyrint, en bereikt na enige tijd het hart van het labyrint, waar hij op de minotaurus stuit. Er volgt een vreselijk gevecht; waarin de sterke Theseus met behulp van het meegenomen zwaard de minotaurus uiteindelijk weet te doden. Dankzij de draad van Ariadne vindt hij de ingang van het labyrint terug en verlaat Kreta met Ariadne en haar zuster Phaedra, en de gespaarde jongeren. Bij een tussenstop op het eiland Naxos moet hij Ariadne echter achterlaten voor Dionysus, die over Naxos heerst en haar voor zich opeist.
Ziek van verdriet vergeet Theseus het witte zeil te hijsen, waardoor Aegeus, zijn vader, denkt dat hij het leven heeft gelaten. Hij pleegt zelfmoord door van een rots in zee te springen. De zee wordt sindsdien de Egeïsche Zee genoemd.
Collectie van een kunstverzamelaar
‘De draad van Ariadne’ is ingelijst in de oorspronkelijke lijst uit 1984, het jaar waarin de ets werd aangekocht door de Blaricumse kunstverzamelaar uit wiens collectie hij afkomstig is. De oorspronkelijke aankoopnota is aanwezig. Desgewenst kunnen wij de lijst voor u vervangen.
Informatie
Meer informatie over ‘De draad van Ariadne’ vindt u hier. Ander werk van Constant, evenals een korte biografie, is eveneens te vinden bij Olla Art. Voor meer informatie over Constants totale oeuvre verwijzen wij naar de website van de Stichting Constant.