Scroll to top
en nl

De Amsterdamse drukken van Jürgen Partenheimer

Onze collectie werken van Jürgen Partenheimer is uitgebreid met ‘De Amsterdamse drukken I’ uit 1988. Een zeldzame set van zes op grote bladen gedrukte etsen met aquatint, waarvan er één met potlood is bijgewerkt.

De aanduiding met een Romeinse I duidt op een vervolg, maar dat kwam er nooit. Ook de aanduiding ‘Amsterdamse’ lijkt kwestieus, aangezien de drukker (Wolfgang Wassmann) in Keulen gevestigd was en de uitgever (Galerie Heike Curtze) in Düsseldorf en Wenen. Het colofon biedt een verklaring: de platen werden in Amsterdam bewerkt en geëtst en geproefdrukt. Blijkbaar verhuisden de platen daarna naar Keulen, waar de uiteindelijke oplage in Wassmanns atelier werd gedrukt.

Beperkte oplage
Die uiteindelijke oplage was overigens zeer beperkt: twintig exemplaren ‘regulier’ en daarnaast nog vijf Romeins genummerde exemplaren. Let wel: in de ‘Werkverzeichnis’ (www.jurgenpartenheimer.com), waar de uitgave beschreven wordt onder nummer WZ 88/39, en in diverse andere bronnen (zoals Linsmann & Partenheimer, 2004) wordt ten onrechte melding gemaakt van een oplage van 15.

Jürgen Partenheimer, De Amsterdamse drukken I, 1988 (nr. 2, blad)

Jürgen Partenheimer, De Amsterdamse drukken I, 1988
Ets met aquatint, 66,5 x 50 cm (blad), 28,4 x 19,4 cm (beeld)

Jürgen Partenheimer, De Amsterdamse drukken I, 1988 (nr. 3, blad)

Jürgen Partenheimer, De Amsterdamse drukken I, 1988
Ets met aquatint, 66,5 x 50 cm (blad), 28,4 x 19,4 cm (beeld)

De etsen werden gedrukt op handgeschept papier (BFK Rives) en Partenheimer signeerde elke exemplaar zowel op de voor- als achterzijde. De etsen worden compleet geleverd in de originele halflinnen portfoliomap. Een brief van de uitgever aan de eerste eigenaar wordt bijgeleverd.

Informatie
Afbeeldingen van alle zes drukken zijn hier te vinden. Een korte biografie en meer werk van Jürgen Partenheimer vindt u hier. Lees ook de nieuwsbrief van Olla Art over Partenheimer.
Meer informatie: info@olla-art.com.

Literatuur
Linsmann, M., & Partenheimer, J. (2004). Künstlerbücher. Werkverzeichnis 1970-2004. Keulen: Wienand.
www.jurgenpartenheimer.com