Scroll to top
en nl

Corneille 100

Dit jaar zou Corneille, die in 2010 overleed, honderd jaar zijn geworden. Aanleiding voor het Cobra Museum in Amstelveen om, onder de titel Corneille 100, een expositie rond zijn persoon en werk te organiseren.

Corneille startte zijn kunstenaarschap zoekend, kijkend naar andere kunstenaars en geïnspireerd door de natuur en mensen om hem heen.

Spontaan en improviserend
Tijdens de periode van de wederopbouw lag de focus van Corneille en zijn mede-Cobrakunstenaars op het bevrijden van de kunst. Het was tijd voor nieuwe onderwerpen, nieuwe materialen en een nieuwe wijze van schilderen. Corneille schilderde spontaan en improviserend, waarbij getekende lijnen uitgroeiden tot vormen en figuren. Hij creëerde een optimistische utopische wereld, bewoond door vrolijke fantasiefiguren.

Reizen
Een reis naar het Hoggargebergte in Noord-Afrika vormde een nieuwe bron van inspiratie. Corneille vertaalde het droge, gebarsten landschap naar steeds abstracter wordende doeken met ronde vormen en een krachtig lijnenspel in aardse tonen. Corneille zou vele inspirerende reizen maken, die zich vertaalden naar het doek, maar Afrika zou een blijvende inspiratiebron voor hem zijn.

Corneille 100, expositie Cobra Museum 2022

Corneille, Fête Nocturne, 1950
Olie op doek, 93 x 104 cm
Particuliere collectie, bruikleen Cobra Museum

Vercommercialisering
Eind jaren zestig keerde het verhalende karakter terug in Corneilles werk. Met een poëtische beeldtaal plaatste hij figuratie, zoals vrouwen en vogels, in een paradijselijke, kleurrijke wereld. Door zijn werk-in-oplage (vooral zeefdrukken en litho’s) en door het laten bedrukken van voorwerpen als bekers, pennen, stropdassen drong hij in de jaren tachtig en negentig door in talloze Nederlandse huishoudens. De kunstwereld keek met een schuin oog naar deze vercommercialisering, maar voor velen vormde het herkenbare en kleurrijke karakter van Corneilles werk een introductie op diezelfde wereld.

Informatie
De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 20 november 2022 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.
Daarnaast loopt in het Cobra Museum, eveneens nog tot en met 20 november 2022, de tentoonstelling Cobra en Noord-Afrika.

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
+31 (0)20 547 50 50
info@cobra-museum.nl
www.cobra-museum.nl

Noot
Tekst en beeld gebaseerd op publieksinformatie Cobra Museum.