Scroll to top
en nl

Bertrand Dorny


1931-2015

Bio

Bertrand Dorny wordt in 1931 geboren in Parijs. Na zich te hebben ontwikkeld als kunstschilder, stapt hij over naar de grafische kunst. Hij ontwikkelt een uniek procedé, waarbij uit zink gesneden vormen met hoogteverschillen de basis vormen. Deze worden in weekgemaakt papier gedrukt, waardoor het speciale reliëf wordt bereikt (‘intaglio’) dat karakteristiek is voor zijn grafische werk.
In Dorny’s vormentaal zien we vooral de lintvorm of strook terugkeren. Stroken lopen licht golvend, nooit strak parallel, van de ene naar de andere zijde van de compositie. Soms staat een strook dwars op de andere en soms wikkelen stroken zich om elkaar.
Behalve werk-in-oplage maakt Dorny collages, papieren objecten, houten reliëfs en assemblages, waarbij afgedankt materiaal, zoals karton, drijfhout en oud papier, zijn voorkeur heeft.
In 1991 stopt Dorny met zijn grafische werk, dat op dat moment een omvang heeft bereikt van zo’n 650 nummers. Sindsdien maakt hij vooral collages en – in samenwerking met bekende schrijvers en dichters – boekillustraties.
Bertrand Dorny overlijdt in 2015, op bijna 84-jarige leeftijd. Zijn werk is te vinden in musea en privécollecties over de hele wereld.

Portret Bertrand Dorny bij biografie
Werk

Zonder titel

Jaartal onbekend
Twee kleurenetsen met reliëf
29 x 24,5 cm en 29,3 x 24,5 cm