Scroll to top
en nl

Baum van Förg voor Unicef

Laatste aanwinst van Olla Art is een werk van Günther Förg uit 2003, getiteld ‘Baum’. Het betreft een grote ets op velijnpapier, ingekleurd met aquarel. 

De ets is afkomstig uit het portfolio ‘Schmerztransformationen’, in 2004 uitgegeven door Thomapyrin Kunstedition. Thomapyrin is een pijnstiller, geproduceerd door de Duitse farmaceut Boehringer Ingelheim.

Pijnervaringen als thema
Het portfolio ‘Schmerztransformationen’, dat gemaakt werd in een oplage van 100 stuks en destijds werd aangeboden voor 14.500 euro (12.500 euro bij voorintekening), bevatte twaalf grafische werken van Horst Antes, Elvira Bach, Bram Bogart, Christo en Jeanne-Claude, Corneille, Felix Droese, Günther Förg, Alfred Hrdlicka, Salomé, Bernhard Schultze, Stefan Szczesny en Max Uhlig, alsmede een bronsreliëf van Stephan Balkenhol. In de kunstwerken verwerkten de deelnemende kunstenaars hun individuele pijnervaringen als thema. De netto-opbrengst van de map ging naar Unicef, naar een educatief project voor noodlijdende kinderen in Bangladesh. De vernissage van de kunstmap vond plaats op 13 mei 2004 in Slot Nymphenburg in München. Een verslag hiervan is hier te vinden.

Günther Förg, Baum, 2003 (image)

Günther Förg, Baum, 2003
Ets met aquarel op velijn, 99,6 x 74,7 cm (blad)

Enkele van de in de map opgenomen kunstwerken werden door de kunstenaars stuk voor stuk bewerkt, zodat het unieke exemplaren zijn geworden. Dit geldt ook voor de ets van Förg, die met aquarel is bewerkt.

Eerder initiatief
Het concern Boehringer Ingelheim gaf al eerder, in 1998, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Thomapyrin, in samenwerking met boulevardblad Bunte een kunstmap uit, met grafisch werk van Georg Baselitz, Sandro Chia, Jörg Immendorf, Markus Lüpertz, Heinz Mack, A.R. Penck, Antoni Tàpies, Rosemarie Trockel, Günther Uecker en Tom Wesselmann. Ook hier ging het om een actie ten bate van Unicef, in dit geval een programma ten behoeve van getraumatiseerde kinderen in Rwanda. De opbrengst van deze map, getiteld ‘Meine Kindheit – Schmerz und Heilung’, was destijds DM 500.000.

Informatie
Meer werk van Günther Förg in onze collectie en een korte biografie vindt u hier.
Lees ook onze nieuwsbrief over leven en werk van Günther Förg.