Scroll to top
en nl

Arman


1928-2005

Bio

Arman wordt in 1928 als Armand Pierre Fernandez geboren in Nice. Van zijn vader, een uit Spanje afkomstige antiquair, leert hij schilderen en fotograferen. Van 1946 tot 1949 bezoekt hij de kunstacademie in Nice. In die periode leert hij Claude Pascal en Yves Klein kennen, met wie hij bevriend zal blijven. In 1949 gaat hij kunstgeschiedenis studeren in Parijs. Aansluitend vervult hij zijn dienstplicht en vanaf 1953 kan hij zich voluit wijden aan de beeldende kunst.
In 1958 heeft Arman succes met zijn ‘cachets’, tweedimensionale met stempels gemaakte inktdruksels op papier, geïnspireerd op het werk van dadaïst Kurt Schwitters. In de daaropvolgende periode ontwikkelt hij twee nieuwe concepten: de ‘accumulation’ en de ‘poubelle’. De ‘accumulation’ betreft een verzameling identieke objecten, zoals muziekinstrumenten of schildersbenodigdheden, die hij veelal in een plexiglazen behuizing vat. Later past hij dit concept ook toe bij het creëren van (soms monumentale) sculpturen. Met het andere concept, de ‘poubelle’ (vuilnis), vult Arman in 1960 een Parijse galerie. Hij creëert zo ‘Le Plein’, als een soort contrapunt van ‘Le Vide’, een tentoonstelling die Yves Klein twee jaar daarvóór in dezelfde galerie inrichtte.
In 1961 maakt Arman zijn debuut in de Verenigde Staten, het land dat zijn tweede vaderland zal worden. Hij overlijdt in 2005, op bijna 77-jarige leeftijd, in New York.

Arman bij Olla Art
Studio Arman
Werk

Les revolvers

1973
Ets met aquatint
63,5 x 90,5 cm (blad), 44,7 x 74,9 cm (beeld)