Scroll to top
en nl

Calder in Kunsthal Rotterdam

In de Kunsthal Rotterdam is tot en met 29 mei 2022 de tentoonstelling Calder Now te zien. Alexander Calder (1898-1976) is bekend van de kinetische objecten (mobiles die vrijelijk in de ruimte bewegen) die hij vanaf 1934 ontwikkelt.

De Kunsthal laat ruim twintig werken zien die de hele carrière van Calder omvatten, van de vroege, gemotoriseerde werken tot de latere hangende en staande mobiles, en de monumentale sculpturen. Hiernaast laat de Kunsthal werken zien van tien toonaangevende hedendaagse kunstenaars die volgens de samenstellers van de expositie verbindingen aangaan met Calder. Uit het persbericht: “De tien internationale kunstenaars in ‘Calder Now’ tonen werken die niet hadden kunnen bestaan zonder de verschillende innovatieve aspecten uit het visionaire oeuvre van Calder.”

Korrel zout
Volgens recensent Sarah van Binsbergen (de Volkskrant, 8 december 2021) moeten we dit laatste met een flinke korrel zout nemen. Volgens haar zijn Calders hedendaagse ‘verwanten’ stuk voor stuk interessante kunstenaars, maar of zij echt in de geest van Calder werken? In veel gevallen is die verwantschap er volgens haar “met de haren bij gesleept”.

Van Binsbergen constateert dat de hedendaagse kunstwerken in de tentoonstelling “groot, robuust of luid’ zijn en daardoor “totaal niet passen bij de ranke, subtiele sculpturen van Calder”.

Alexander Calder, mobile

Van Binsbergens conclusie: “In de Kunsthal is prachtig werk te zien, zowel van Calder als van de andere kunstenaars. Toch overtuigt ‘Calder Now’ niet. De moderne meester wordt niet actueler naast zijn hedendaagse ‘verwanten’; in plaats daarvan wordt hij eerder overschreeuwd.”

Moeten we erheen?
Het concept van de tentoonstelling lijkt al met al minder geslaagd, maar een bezoek is alleszins de moeite waard. Zowel vanwege de uitzonderlijke verzameling werken van Calder, als vanwege de kwaliteit van de werken van de hedendaagse kunstenaars die worden getoond.

Kunsthal Rotterdam, ‘Calder Now’, t/m 29 mei 2022. Adres: Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam. Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10:00-17:00. Bestel je kaartjes online!