Scroll to top
en nl

Alechinsky – Pinceau voyageur

In het Brusselse cultureel centrum Villa Empain presenteert de Boghossianstichting de tentoonstelling ‘Alechinsky – Pinceau voyageur’. De tentoonstelling, gecureerd door Catherine De Braekeleer, brengt een uitgelezen ensemble samen van een honderdtal werken van Pierre Alechinsky en tal van archiefdocumenten.

Pierre Alechinsky, L'Été 17, 2017

Pierre Alechinsky, L’été 17, 2017
Ets en acryl op papier, gemaroufleerd op doek

De reis, de vrijheid en de vriendschap
‘Alechinsky – pinceau voyageur’ is een ode aan de reis, met speciale aandacht voor de fascinatie van Alechinsky voor de artistieke praktijken en tradities van Japan en China, die voor hem altijd een bron van inspiratie zijn geweest.

De tentoonstelling is ook een ode aan de vrijheid, en belicht de experimentele vrijheid van Alechinsky, die zijn hele carrière heeft gewerkt met uiteenlopende technieken en dragers: doeken, papier, papier op doek, etsen, litho’s, geëmailleerde lava, boeken van porselein. Klapstuk van de tentoonstelling is een in 1986 beschilderde klavecimbel, te zien in de grote hal.

Pierre Alechinsky in Villa Empain (Boghossian Foundation)

Laves Émaillées I-VI’ (1982-1991) in Villa Empain
Beeld: Boghossianstichting

De tentoonstelling brengt ten slotte een ode aan de vriendschap, met werken gecreëerd door Alechinsky in samenwerking met kunstenaars als Jiří Kolář en Hans Spinner, en kunstenaarsboeken die hij maakte met auteurs als Salah Stétié, Amos Kenan en Joyce Mansour.

De Boghossianstichting
De Boghossianstichting werd in 1992 opgericht door Robert Boghossian en zijn twee zonen Jean en Albert, juweliers van Armeense afkomst. Tijdens de eerste vijftien jaar van haar bestaan zette de stichting zich vooral in voor de verbetering van de levensomstandigheden van jongeren in Armenië en Libanon. In 2006 sloegen Jean en Albert Boghossian een nieuwe weg in: ze vonden dat de stichting niet louter humanitaire doelen moest najagen, maar ook humanistische idealen. Het bevorderen van de dialoog tussen oosterse en westerse culturen kwam hoog in het vaandel te staan.

Villa Empain
In 2006 kocht de Boghossianstichting de Brusselse Villa Empain aan en in 2010 opende de gerestaureerde villa haar deuren als ‘centrum voor kunst en dialoog tussen oosterse en westerse culturen’. Sindsdien fungeert de villa als multidisciplinaire ruimte voor artistieke evenementen, zoals tentoonstellingen, muziek, beeldende kunst, architectuur, theater, dans, debatten, literatuur en film.

Villa Empain is een prachtig voorbeeld van art-decoarchitectuur. Het werd begin jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd door architect Michel Polak, in opdracht van Baron Louis Empain. De villa diende achtereenvolgend als privéwoning, museum, ambassade van de USSR en zetel van de Luxemburgse tv-zender RTL. Daarna raakte het gebouw in verval en het werd zelfs deels vernield. Sinds 2010 schittert het als architectonisch juweel. De Europese Unie bekroonde de restauratie van de villa met de Europa Nostraprijs.

Informatie
De tentoonstelling loopt tot en met 16 maart 2025 en is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11 tot 18 uur. Op 25 december en 1 januari is het museum gesloten.
Adres: Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel
T +32 2 627 52 30
E info@boghossianfoundation.be
W www.villaempain.com/nl

Kijk voor meer informatie over Brusselse musea op de website Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB).
Let wel dat het Musée Modern Museum wegens renovatie tijdelijk ontoegankelijk is.

Villa Empain (Boghossianstichting)

Villa Empain
Beeld: Boghossianstichting